inici | clic 3.0 | PMF

Preguntes freqüents sobre el Clic 3.0

El Panda em diu que el CD del Clic està infectat amb un virus "Trojan"
 

Això significa que l'ordinador des del que esteu examinant el CD té aquest virus. El CD-ROM "Sinera Clc 2000" està net de virus, i això s'ha comprovat amb diversos productes de Panda Software i McAfee. D'altra banda, és impossible que un CD-ROM estàndar es pugui "infectar" amb un virus, ja que és un dispositiu només de lectura.
El virus TROJAN.AOLPS s'instal·la a l'ordinador a molt baix nivell, interferint totes les transaccions del Windows i l'MS-DOS amb les unitats de disc. Quan el Panda vol comprovar l'existència de virus en un fitxer demana al sistema operatiu que llegeixi les dades del disc i les transfereixi. El fet és que les dades que acaben arribant al Panda no són exactament les que hi ha al CD-ROM, sinó una versió infectada de l'original. Això fa que el Panda avisi de l'existència d'un virus.

El problema de fons és que algunes versions del Panda són incapaces de detectar la presència del virus a la memòria del sistema abans de donar l'alerta. La solució és netejar correctament l'ordinador amb un antivirus actualitzat.

Queda una qüestió: com és que només salta l'avís amb els fitxers del Clic i no amb altres programes? Aquest virus només ataca executables de 16 bits, i tots els del Clic ho són. Si feu la comprovació des d'un ordinador infectat amb qualsevol altre CD-ROM que tingui executables de 16 bits (per a Windows 3.1) veureu que també salta l'alarma. En ordinadors "nets" no es produeix cap alerta.

En arrencar el Clic apareix sovint un missatge indicant que no es pot accedir a la base de dades d'informes
 

Aquest problema pot aparèixer en xarxes on hi hagi molts ordinadors treballant simultàniament amb el Clic. Per solventar-lo proposem seguir aquests passos:

  1. En la base de dades hi ha un usuari anomenat ".No identificat", que es va crear per a fer proves amb el sistema d'informes sense interferir en les dades dels usuaris reals. Convé buidar regularment els registres corresponents a aquest usuari virtual per tal d'alleugerir la mida de la base de dades. Això es pot fer amb el programa ClicDB: aneu a la secció Manteniment d'usuaris i grups, seleccioneu l'usuari ".No identificat" i cliqueu el botó Netejar dades d'aquest usuari a la columna de la dreta (l'operació pot trigar bastant a completar-se). Un cop fet això és molt important compactar la base de dades des del menú principal del ClicDB.

  2. Normalment l'operació anerior és suficient per a millorar el rendiment del sistema d'informes. Si seguís donant problemes es pot intentar augmentar el temps que els ordinadors esperen a la cua del servidor d'informes quan està sobrecarregat. Aquest valor es controla mitjançant un fitxer anomenat CLICREP.INI, que cal copiar a la carpeta C:\WINDOWS de cada un dels ordinadors de la xarxa.

Per descarregar el fitxer feu clic en aquest enllaç amb el botó dret i seleccioneu "Anomenar i desar la destinació": CLICREP.INI. Recordeu que s'ha de copiar a la carpeta Windows de cada un dels ordinadors: no n'hi ha prou amb deixar-lo al servidor.

Què cal fer per enviar noves aplicacions al "racó del Clic"?
 

En aquesta pàgina s'explica com podeu enviar els vostres paquets d'activitats per publicar-los al "racó del Clic".

El ClicDB no imprimeix les pàgines d'informes
 

Hi ha un problema de compatibilitat entre Windows 98, NT i 2000 amb aplicacions fetes amb VisualBasic 3.0 (com el ClicDB) i alguns models d'impressores HP quan la pantalla es troba configurada a una profunditat de més de 256 colors. El poblema està descrit a les pàgines de suport tècnic de Microsoft.

Solució: configurar la pantalla a 256 colors abans d'imprimir, mitjançant la icona "Pantalla" del tauler de control del Windows. Quan acabeu d'imprimir torneu a la resolució original de 16 milions de colors.

No puc instal·lar els paquets d'activitats del "racó del Clic"!
 

Aquest problema pot ser degut a alguna d'aquestes causes:

a) Surt el missatge "Corrupt installation media"
Significa que el fitxer d'instal·lació s'ha fet malbé durant la transferència per internet. La única solució és esborrar-lo i tornar a descarregar-lo de nou.

b) L'instal·lador s'atura i demana insistentment el disquet número 2
Quan l'instal·lador d'un paquet d'activitats ocupa més d'1.4 Mb el dividim en trossos per tal de facilitar la còpia en disquets. El primer tros porta sempre l'extensió EXE i els altres tenen el mateix nom però acabat amb W02, W03... etc. El procés normal és copiar tots els fitxers a una mateixa carpeta del disc dur i executar el primer fitxer, que accedeix a la informació continguda en els altres quan ho necessita. També es pot copiar cada fitxer en un disquet diferent, executar l'EXE des del primer disquet i anar-los canviant quan l'instal·lador ho demani.
El problema pot aparèixer quan es descarreguen fitxers amb l'Internet Explorer 5.0, ja que en alguns casos es desa el fitxer amb el nom canviat. Per exemple, pot ser que en descarregar el fitxer COSHUMA.W02 quedi enregistrat al vostre ordinador amb el nom COSHUMA..W02 (amb dos punts) o COSHUMA.W02.W02 (amb l'extensió duplicada) Solució: renombrar manualment el fitxer per tal que tingui exactament el seu nom original (en aquest cas COSHUMA.W02).

c) L'instal·lador diu que tinc una versió antiga del Clic
Els instal·ladors es basen en la informacó escrita a la secció [Extensions] del fitxer win.ini per localitzar el programa clic.exe, a partir de l'associació amb les lletres PAC, PCC, ASS... etc. El win.ini es modifica en el moment d'instal·lar el Clic, però aquesta informació deixa de ser vàlida si més endavant es mou la carpeta del Clic o se li canvia el nom. Per exemple, si heu arrossegat la carpeta del Clic a "Archivos de programa" probablement us trobareu amb aquest missatge d'error. Solució: repetir la instal·lació del Clic 3.0 indicant la carpeta on realment voleu que resideixi el programa.

Com es poden modificar els paquets d'activitats Clic?
 

Els paquets d'activitats Clic es poden presentar en dos formats: paquets "oberts" (que porten l'extensió PAC) i paquets "compactes" (amb l'extensió PCC). Les activitats dels paquets en format obert es poden modificar directament des del Clic mitjançant el menú Edició - Editar l'activitat, però els paquets compactes están protegits i no és possible modificar-los directament.

La majoria dels paquets d'activitats del "racó del Clic" es distribueixen en format compacte (PCC), però es poden convertir al format obert (PAC) mitjançant la utilitat ClicPac, que s'instal·la amb el Clic.

Els passos a seguir per a modificar un PCC serien:

  1. Convertir el paquet PCC en un PAC mitjançant el programa ClicPac.
  2. Engegar el Clic i, amb el menú Fitxers - Obrir, buscar el fitxer PCC.
  3. Fer les modificacions que calgui a les activitats.
  4. Tornar a convertir el PAC en un PCC per a protegir-lo.

Trobareu més informació a l'ajuda del programa ClicPac i al manual del Clic.

Com es fan els instal·ladors EXE de les activitats Clic?
 

Els instal·ladors es poden fer fàcilment mitjançant la utilitat MKInst.

Si desitgeu fer un instal·lador més personalitzat podeu utilitzar l'aplicació shareware WISE 2.0.

En alguns botons del Clic 3.0 apareix una imatge errònia
 

Aquest error pot donar-se esporàdicament amb algunes targetes de vídeo ATI. El fabricant reconeix que les seves darreres versions de drivers per a Windows 95/98 no són 100% compatibles amb aplicacions de 16 bits (i el Clic n'és una!). Com a solució proposa instal·lar la versió 5.11 (build 4.10.2330), que per les proves que hem pogut fer es comporta correctament amb el Clic.

En fer clic al botó "Fonts" es penja el programa!
 

Això passa si teniu una quantitat exagerada de tipus de lletra instal·lats al vostre ordinador (més de 1.000). El Clic intenta preparar una llista amb tots els noms i es queda sense memòria. La solució és fàcil: treieu de la carpeta Windows\Fonts els tipus que no feu servir regularment i copieu-los a algun altre lloc per si algún dia us fan falta. Veureu com la majoria d'aplicacions arrenquen més de pressa i van més lleugeres :-)

Atenció: Si decidiu feu neteja de fonts no treieu mai els tipus bàsics del sistema (Arial, Times NewRoman, Courier New, System...) ni tampoc la font Marlett, que és la que el Windows fa servir per a dibuixar els botons que apareixen a les cantonades de les finestres. Una bona solució és treure només els tipus de lletra que tinguin una data posterior a la de la instal·lació del Windows.

Tinc targeta de so i puc escoltar la majoria de WAVs, però em surt un error amb els de les activitats Clic
 

Els fitxers WAV de les activitats del racó del Clic estan comprimits en un códec d'àudio anomenat MSADPCM. L'instal·lador del Clic afegeix aquest còdec quan s'executa en Windows 3.x, però no ho fa per al Windows 95 ja que se suposa que el porta incorporat de sèrie. De totes maneres, si heu fet una instal·lació mínima de W95 o heu suprimit components pot ser que no tingueu aquest còdec instal·lat. Per solventar-ho feu això:

  1. Poseu en marxa el Tauler de Control del Windows 95
  2. Activeu la icona Addició/Supressió de programes
  3. Seleccioneu la icona Instal·lar el Windows
  4. Feu doble clic damunt la icona Multimèdia
  5. Marqueu la casella Compressió d'àudio i confirmeu-ho tot. El programa us demanarà el disc d'instal·lació del Windows 95 per afegir els còdecs al vostre sistema.
No tinc targeta de so. Es pot evitar que surtin missatges d'error quan s'executen activitats multimèdia?
 

En els ordinadors que no tenen targeta de so és recomanable desactivar la interpretació dels recursos multimèdia modificant el fitxer CLIC.INI, que es troba al directori del Clic. Obriu-lo amb la llibreta del Windows i canvieu les línies so, midi, wave i mci per tal que diguin "=no". Un cop fet això, deseu el fitxer i torneu a posar en marxa el Clic.

L'instal·lador de la versió 2.2 detecta si l'ordinador té la targeta de so correctament instal·lada, i en cas contrari inhabilita aquestes funcions en el clic.ini. Si més endavant afegiu una targeta de so a l'ordinador caldrà que modifiqueu manualment aquestes línies.

En posar en marxa el Clic, em surten els botons "D'acord", "Cancel·lar", etc. amb el text en anglès
 

Això és degut a que hi ha una versió diferent del programa BWCC.DLL en el vostre sistema. Feu servir l'administrador de fitxers del Windows per a copiar el fitxer C:\CLIC\BWCC.DLL al directori C:\WINDOWS\SYSTEM. Si protesta i us diu que s'està fent servir en aquest moment, sortiu a l'MS-DOS i escriviu:

COPY C:\CLIC\BWCC.DLL C:\WINDOWS\SYSTEM

Quant torneu a arrencar el Windows, haurien d'aparèixer els botons en català.

La pantalla del Clic apareix amb el fons transparent!
 

És el mateix problema que el plantejat en la pregunta anterior, però agreujat pel fet de que es tracta d'una versió antiga del BWCC.DLL. Copieu el fitxer C:\CLIC\BWCC.DLL al directori C:\WINDOWS\SYSTEM

He creat unes imatges amb el PaintShop Pro i el Clic em diu que el format és incorrecte
 

Segurament heu desat les imatges en el format BMP, subformat "Windows RLE encoded". Heu de desar-les sempre en el subformat "Windows RGB encoded", que és el que reconeix el Clic, o millor encara si ho feu en format GIF. Haureu de tornar a obrir-les amb el PaintShop i desar-les novament en aquesta modalitat.

 

He creat un dibuix amb el Paintbrush, però en fer un trencaclosques Clic em surt molt petit i en un racó
 

Quan es crea una nova imatge el PaintBrush prepara una superfície de 640x480 punts. Tot i que el vostre dibuix potser només ocupa una petita part d'aquest espai, el PaintBrush enregistrarà la imatge sencera. La solució és enregistrar solament aquella àrea del dibuix que us interessi:

  • Si treballeu amb el Paint del Windows 95 podeu ajustar la mida de la imatge arrossegant el punt que hi ha a la cantonada inferior dreta.
  • Amb el Windows 3.1 podeu fer servir l'eina de retallar rectangles del PaintBrush per a marcar la zona vàlida del vostre dibuix i activar el menú Modificacions | Copiar a... per a enregistrar només la zona marcada. Quan tanqueu el PaintBrush, digueu-li que NO voleu enregistrar tot el dibuix (n'hi ha prou amb el retall que ja heu desat prèviament).
Les imatges em surten amb els colors canviats!
 

Aquest problema es dóna si feu servir diverses imatges a 256 colors amb paletes diferents. Per exemple, si en una mateixa activitat hi ha una imatge amb 256 grisos i una altra amb 256 tons de blau... caldrà mostrar 512 colors diferents a la pantalla. Si el Windows es troba configurat a milions de colors no hi haurà cap problema, però si resulta que el teniu a 256 colors li esteu demanant quelcom impossible: que en mostri 512. Alguns programes ho solucionen dibuixant trames en comptes de colors purs, però el Clic no incorpora aquesta funció. El resultat: que els grisos es veuran blavosos o els blaus grisosos, depenent de quina sigui la darrera imatge que imposi la seva paleta de colors.

La solució: enregistrar totes les imatges amb una paleta comuna. Això pot fer-se amb el PaintShop Pro, incrementant el nombre de colors (menú Colors - Increase color depth - 16 milion colors) i tornant-lo a baixar (Colors - Decrease color depth - 256 colors) seleccionant en aquest segon pas l'opció Palette - Standard i Error diffusion.

Una altra possibilitat que ofereix millors resultats és fer servir el programa Jasc Batch Master, que podeu trobar a la secció d'utilitats, per a calcular i aplicar la paleta òptima a totes les imatges. La funció que cal seleccionar és Apply fully optimized palette, i és recomanable marcar sempre la casella Include Windows colors.

   
   

Alguna pregunta més? Envieu-nos-la mitjançant el correu electrònic!


 
Generalitat de Catalunya - Departament d'Educació Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya