inici | documents | JClic desconnectat

JClic desconnectat

JClic és una aplicació Java, i en la distribució principal dels seus paquets es fa servir la tecnologia WebStart, que simplifica el procés d'instal·lació i actualització automàtica dels programes. En una situació ideal, en ordinadors amb connexió a Internet, el més aconsellable és fer servir sempre aquest sistema, tal com s'explica a la pàgina de descàrrega i instal·lació i a les preguntes freqüents del JClic.

Aquest document intenta explicar quins passos cal seguir per fer servir el JClic en ordinadors que no disposin de conenxió a Internet, i com afegir projectes a les seves biblioteques.

Partim d'un ordinador que està connectat a Internet i disposa d'una gravadora de CD-ROM. Descarregarem alguns fitxers que després desarem en un CD per poder portar-los als ordinadors "desconnectats":

  1. Abans que res, necessitarem un instal·lador de la màquina virtual Java, per si en els ordinadors desconnectats no hi fos. Podeu anar a http://www.java.com, fer clic a Manual download i seleccionar el fitxer Windows (offline installation), o Linux RPM, segons el sistema operatiu on aneu a instal·lar. Baixeu el fitxer i guardeu-lo al CD-ROM. Els usuaris de Mac OS X es poden estalviar aquest pas.
  2. També cal guardar al CD-ROM el fitxer customJMFinstal.exe, que servirà per instal·lar les extensions multimèdia en Windows, o el seu equivalent en Linux (el Mac ja porta QuickTime de sèrie).
  3. Al final de la pàgina de descàrrega del JClic hi ha un instal·lador executable i un fitxer ZIP amb la darrera versió disponible del programa. Cal descarregar el que més ens convingui, i guardar-lo també al CD-ROM.
  4. Després anem a la secció d'activitats de la zonaClic i busquem els projectes que ens interessi portar als ordinadors "desconnectats". Els instal·lem al nostre ordinador fent clic a l'enllaç corresponent de cada projecte.

    En acabar veurem que s'han creat unes carpetes al directori de projectes del JClic. Aquest directori acostuma a ser C:\Archivos de programa\JClic\projects a Windows, i $home/jclic/projects a Linux, Solaris i Mac. Copiem al CD-ROM les carpetes dels projectes que ens interessin, amb tots els seus fitxers i subcarpetes.

Ara anem amb el CD a l'ordinador desconnectat. Per instal·lar el JClic seguirem aquests passos:

  1. Començarem per instal·lar la màquina virtual Java que havíem descarregat en el pas 1.
  2. Tot seguit instal·larem les extensions multimèdia que havíem obtingut al pas 2.
  3. Després, si es tracta d'un sistema Windows, executarem l'instal·lador que havíem aconseguit en el pas 3. Als sistemes Mac, Linux i Solaris cal crear una carpeta on millor ens sembli, extreure allí el contingut del fitxer ZIP (amb l'ordre "unzip") i crear les llançadores de les aplicacions, tal com s'explica al fitxer llegiume.txt que va dins del ZIP.

Ja gairebé ho tenim tot. Només manca comprovar que les aplicacions funcionin correctament i instal·lar els projectes JClic que havíem descarregat al pas 4. Per fer-ho cal seguir aquest procés amb cada un d'ells:

  1. Posar en marxa el JClic.
  2. Anar al menú Fitxers | Obre i seleccionar a la llista Fitxers de tipus l'opció "Instal·ladors de projectes JClic (*.jclic.inst)".
  3. Navegar fins al CD on hem guardat els projectes, entrar a la carpeta corresponent, seleccionar el fitxer .jclic.inst i acceptar. Amb això es posarà en marxa l'assitent d'instal·lació, que copiarà el projecte a l'ordinador i col·locarà la seva icona a la biblioteca.

Cal repetir els passos 2 i 3 amb tots els projectes que havíem portat. El darrer pas pot consistir a ordenar i reestructurar la biblioteca de projectes del JClic, col·locant els botons dins de carpetes.

Molt important: Cal tenir en compte que el JClic és un projecte encara en fase de desenvolupament, i que aniran apareixent regularment noves versions amb millores. Quan es fa servir el WebStart l'actualització és automàtica, però això no passa si se segueix el procés descrit a aquesta pàgina. Convé comprovar de tant en tant l'aparició de noves versions i repetir quan calgui la instal·lació als ordinadors "desconnectats".

 


 
Generalitat de Catalunya - Departament d'Educació Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya