Enrera
Mòdul 1
Creació d'activitats educatives amb JClic
  Documents
   
 
 
El JClic
   

El programa principal de JClic permet veure i executar les activitats des del disc dur (o des de la Xarxa) sense necessitat d'estar connectats a Internet.

Utilitza un format homogeni per presentar les activitats on es diferencien diverses zones:

  • La finestra principal agrupa tots els elements. Pot tenir diferents colors, textures o imatges de fons.
  • La finestra de joc és la zona on es desenvolupa l'activitat. Mostra els continguts dels plafons. Pot contenir un o dos plafons segons el tipus d'activitat i aquests poden estar situats en qualsevol lloc de la finestra principal.
  • La caixa de missatges acostuma a aparèixer a la part inferior de la pantalla.
    Les activitats poden tenir tres tipus de missatges: un missatge inicial, que apareix a l'inici, un missatge final, que es mostra només quan s'ha resolt l'activitat, i un missatge d'error, que pot aparèixer en les activitats que tenen limitats el temps o el nombre d'intents.
    Aquests missatges poden contenir text, imatges, so, animacions o una combinació d'aquests recursos.
  • Els botons permeten accedir a diverses funcions: passar a l'activitat anterior o a la següent, tornar a fer l'activitat, demanar ajuda per solucionar l'activitat, accedir a informació addicional o veure els informes d'usuari.
    Els botons poden tenir diferent aspecte i estar situats en un lloc diferent en funció de la pell que estigui utilitzant el JClic.


  • Els comptadors indiquen el nombre d' encerts, intents i temps. Apareixen sempre a la dreta de la caixa de missatges.


En el moment de crear les activitats es pot decidir que alguns dels comptadors i/o dels botons no estiguin actius.
  • La barra d'estat, a la part inferior, ens informa si l'activitat està activa o s'està carregant. A la seva dreta una icona ens informa també sobre si el so de l'activitat està activat o no. Fent clic en aquesta icona podem activar o desactivar temporalment el so.
amb so
sense so
  • La pell és el marc amb que es visualitzen les activitats. Hi ha diferents pells per triar, que es diferencien en el disseny, el color i l'aspecte i situació dels botons i comptadors. La pell del JClic pot ser definida per l'usuari, però si l'activitat en porta una definida es mantindrà aquesta.
  • La barra de menús, sempre a la part superior de la finestra principal (com en totes les aplicacions Windows), permet accedir a les diferents funcions per utilitzar les activitats i per configurar el programa.

Les opcions més importants de la barra de menús són:

 
Fitxers:
D es d'on es poden obrir fitxers que es troben a l'ordinador on s'està treballant, o bé a Internet, i tancar el programa
Activitat:
Les fletxes verdes Següent i Anterior permeten moure's per les activitats (equivalen als botons de pas d'activitat), de la mateixa manera que l'opció Reinicia equival al botó per tornar a fer l'activitat.
La fletxa Torna porta al darrer menú pel qual haguem passat.
Des d'aquí es pot accedir també a la informació i l'ajuda de l'activitat (en el cas que en tinguin) i als informes d'usuari (de nou es troben menús equivalents als botons)
Des de Sons es pot activar o desactivar el so de l'activitat.

Eines:
El menú de Configuració conté 5 pestanyes des de les quals es poden configurar alguns aspectes del programa.


Des de Seguretat

es pot posar una contrasenya per protegir la configuració establerta i les biblioteques de projectes que s'hagin creat.

Des de General es pot triar l'aspecte, la pell i l'idioma de JClic.

L'aspecte fa referència a l'interfície d'usuari i triar-ne un o altre fa que canviï l'aspecte dels menús i botons del programa.

La pell triada determinarà el marc amb què es visualitzen les activitats, pel que fa referència a disseny, color i aspecte i situació dels botons i comptadors, sempre que l'activitat que està en marxa no tingui una pell definida per l'autor.

El canvi d'idioma afecta els menús i botons del programa, no de l'activitat

Des de la pestanya Multimèdia es pot configurar el sistema multimèdia i activar o desactivar els sons d'events.


Per últim, des de la pestanya Biblioteques es poden crear, esborrar o editar biblioteques de projectes.

Les biblioteques són els magatzems on es guarden els projectes. Dins d'una biblioteca es poden crear carpetes per organitzar els diferents projectes.

Des del Menú Eines | Biblioteques s’accedeix al diàleg de selecció de la biblioteca de projectes.

Amb el botó Edita de la finestra de Selecció de la biblioteca de projectes s'accedeix a una finestra des d'on es poden gestionar les biblioteques tot creant, esborrant o modificant carpetes i icones.

 

Ajuda:

Proporciona información sobre el sistema, el proyecto y la actividad que se está ejecutando, así como los informes de los resultados de las actividades realizadas.

   
 
Amunt