Enrera
Mòdul 3
Creació d'activitats educatives amb JClic
  Documents
   
 
 
Associació simple
   

En les activitats d'associació simple es presenten dos conjunts d'informació que tenen el mateix nombre d'elements (caselles). A cada element del conjunt origen (Plafó A) correspon un i només un element del conjunt imatge (Plafó B).

Per fer la relació cal fer un clic dins de la casella d'una graella i arrossegar el cursor fins a la casella corresponent de l'altra graella. L'ordre d'aquest aparellament de caselles no és significatiu per a l'associació. L'encert de la relació es verifica en desaparèixer el contingut de les dues caselles, llevat que s'hagi seleccionat un contingut alternatiu al plafó A:

   
 
   
  En editar activitats d'associació simple amb el JClic Autor (Classe Java: @associations.SimpleAssociation), la pestanya Plafó defineix l'activitat amb els següents elements:
   
 
   
 

La informació que contenen les caselles pot ser textual, sonora, musical, gràfica o d'animació i, el que és més important, poden complementar-se entre elles.

La disposició de files i columnes d'ambdues graelles ha de ser la mateixa. La distribució dins la finestra en joc pot variar en posició vertical o horitzontal:

 
 

 

 
   
   
 

En l'associació simple la relació entre els elements d'un plafó i de l'altre sempre és la mateixa, comença per la casella superior esquerra i segueix la mateixa direccionalitat que l'escriptura, fins a la casella inferior dreta, sigui quina sigui la distribució de les graelles. El JClic sempre assumeix automàticament aquesta relació:

   
 
   
 

El Plafó A permet editar un contingut alternatiu, és a dir, una vegada que l'usuari ha realitzat correctament la relació apareix en la casella l'encert de l'elecció en format d'imatge, text, so, animació, o la combinació de formats, que corrobora aquest encert.

   
 

Les opcions d'imatge, estil i vora funcionen igual que en les activitats descrites anteriorment.

També la forma dels encaixos de les caselles i la selecció del nombre de columnes i files actuen de la mateixa manera que els puzles.

La tria de l'amplada i alçada d'ambdós plafons són independents, i tant es poden fer pels botons + i -, per la introducció dels números a través del teclat o per l'arrossegament del ratolí des dels dos costats i el vèrtex inferior de les graelles que apareixen a la part gràfica de l'entorn de treball.

   
  Associació complexa
   
  En el tipus d'activitat d'associació complexa es presenten també dos conjunts d'informació, però aquests poden tenir un nombre diferent d'elements i entre ells es poden donar diversos tipus de relació: un a un, diversos a un, elements sense assignar... De cada casella del conjunt origen (Plafó A) pot sortir cap o una relació. Les caselles del conjunt destí (Plafó B) poden rebre cap, una o més relacions:
   
 
   
  En editar una associació complexa, s'obre una activitat de classe @associations.ComplexAssociation, en què el comportament de les pestanyes Plafó A, Plafó B i Distribució és el mateix que en l'associació simple, tenint en compte que el nombre de caselles dels dos plafons pot ser diferent.
   
  La diferència es troba en la nova pestanya Relacions.
   

   
 
Les relacions entre els elements del Plafó A i el Plafó B s'han d'indicar manualment, ja que és impossible que el programa descobreixi quina ha de ser la relació entre aquests elements. Per defecte, en crear una activitat d'aquest tipus, es visualitzen les fletxes guardant una relació d'una casella a una casella, com si fos una associació simple.
 
 

Les associacions es consideren resoltes quan s'ha trobat la parella de cada una de les caselles del plafó A, exceptuant les caselles "no assignades" (aquelles de les quals no en surt cap fletxa). L'opció Resolució inversa, en canvi, fa que l'activitat es consideri resolta quan s'hagi trobat almenys un element associat per a cada una de les caselles del plafó B.

Per exemple, imagineu una associació amb deu imatges de fruites i una llista amb els noms de tres colors. Per resoldre-la caldria trobar el color de cada fruita. En canvi, si es marca la casella Resolució inversa n'hi haurà prou amb trobar una fruita de cada color.

   
 
Amunt