Llegeix

Entre la fullaraca vermellosa de la fageda

Ajupit en un dels marges més espessos de la fageda, el Miquelot Galtanegra, el bandoler, observava atentament qualsevol moviment o soroll que indiqués la presència d'algun carruatge que pogués dur diners o joies amb què pagar el menjar i la beguda dels seus companys, entre els quals tenia fama de ser arriscat i una mica impacient. Estava tens i el regalim de la suor del seu cap humitejava el mocador verd al voltant del front. Malgrat la seva corpulència, sempre sentia neguit per si es topava amb un de més fort que ell. Era la tardor i els cabells i la barba negres destacaven entre la fullaraca vermellosa que li feia de matalàs; l'espera, així, no era tan desagradable. Es trobava sol, cosa poc habitual quan s'havia d'enfrontar a un enemic desconegut. Estava tan concentrat en la idea d'un assalt sense excessiva violència que el nas encara es va aixafar més, aquesta vegada contra el terra. Una picor forta i irresistible estava a punt de provocar-li un esternut d'allò més espectacular. I ho dic perquè la seva boca s'eixamplava de tal manera que la distància entre la comissura dels llavis i les enormes orelles gairebé desapareixia i el seu aspecte produïa tanta temença que feia potser innecessària l'exhibició del trabuc que li va regalar el seu avi. Amb la mà esquerra sobre les tires de cuir que tancaven el coll del jersei, es va empassar una alenada d'aire per la boca i va evitar el terratrèmol que s'hauria produït entre tanta fulla escampada enmig dels faigs. De cop, aixeca lleument el cap, posa les mans darrera les orelles i les acosta un xic més endavant. Sentia el renill d'algun cavall al fons de la vall. Calia tenir molta paciència i aquest no era, precisament, el seu punt fort.

 1. Clica el personatge que es correspon millor amb la descripció.

 2. Vés al DIDAC, diccionari de català. Busca al diccionari el significat de les paraules que tens tot seguit i escriu-lo al costat de cada paraula.
  impacient 
  neguit      
  comissura
  trabuc      
  renill        
 3. De la descripció anterior...
  Escriu els descriptors que facin referència als trets físics:

  Escriu els descriptors que facin referència al caràcter:

  Escriu els descriptors que facin referència a la forma de vestir:

 4. A la descripció que has llegit abans s'hi descriuen d'altres elements que no són persones. Completa'ls fent servir els mateixos termes que tens a la narració.
  Exemple:
        A.- marges més espessos de la fageda

        B.- fullaraca
        C.- enemic
        D.- picor  
        E.- trabuc
        F.- assalt  
        G.- fulla
 5. La descripció que has llegit al començament del full és la introducció a la narració d'un possible assalt. Observa la imatge i continua l'acció.


  El text que elaboris ha de contenir un mínim de 250 paraules.