Començar la casa per la sauna

A Finlàndia, el primer que es construeix en començar una casa és la sauna: una cabana de fusta amb un banc per seure i una estufa dins. I és que en aquest país s'ha practicat la sauna des de sempre com a mètode per rentar-se i alhora purificar la pell. Constitueix quasi un ritual que consta de diversos passos.

 

En primer lloc, els finlandesos prenen un bany de vapor dins la sauna, asseguts al banc i sense roba. El vapor s'obté escalfant aigua a l'estufa o bé vessant aigua sobre pedres molt calentes. Els banys de vapor fan suar molt, de manera que, a través de la pell, s'expulsen totes les substàncies impures del cos.

 

A continuació s'aboquen un cubell d'aigua ben freda, que prèviament han agafat d'un riu o d'una font, damunt del cap. L'aigua freda activa la circulació de la sang.

 

Després es fan un massatge amb branques de bedoll, perquè, en fregar els porus de la pell amb les branques, es facilita que es suï més.

Tot seguit es renten amb sabó i aigua calenta, que també tenen en un cubell. L'escalforeta té uns efectes sedants, per afrontar amb valentia el darrer pas.

 

Finalment, s'estiren i es rebolquen sobre la neu al costat de la sauna. Pensa que a Finlàndia fa molt fred i la neu ho cobreix tot durant molts mesos de l'any.

 

En alguns països hi ha saunes de vapor d'aigua calenta com les finlandeses, però la gent no s'acaba rebolcant a la neu! Només hi van per relaxar-se o per aprimar-se.


  1. Què fan abans de rentar-se amb sabó i aigua calenta? (tria el dibuix correcte):

  2. Assenyala tot el que fan després de donar-se una dutxa freda per activar la circulació de la sang?:

  3. Què fan després de rentar-se amb sabó i aigua calenta? (tria el dibuix correcte):

  4. Què fan per expulsar totes les substàncies impures del cos? (tria el dibuix correcte):

  5. Ordena els dibuixos segons els passos que s'expliquen en el text: