QUÈ CAL SABER SOBRE EL SALARI

 El salari és el que l'empresa et paga en compensació pel teu treball, tant en diners com en espècies.

Per salari en espècies entenem allò que no són directament diners, com ara:  xecs de restaurant, un cotxe per a ús personal, una assegurança mèdica o de vida, el pagament del lloguer de la nostra vivenda, etc. El salari en espècies no pot superar mai el 30% del sou i s'ha de fer constar a la nòmina.

L'estructura del salari queda establerta a la negociació col·lectiva (que es duu a terme entre els representants dels treballadors i els de les empreses) o bé directament per contracte.

El salari està dividit en diferents conceptes:

  1. Salari base: és el que cobres si no tens cap complement afegit.
  2. Els complements salarials: són diners que et poden afegir al salari base per conceptes que tenen a veure amb la teva situació personal (per exemple pels teus estudis, antiguitat en l'empresa, etc), el lloc de treball que ocupes (la perillositat de la feina, el treball per torns, el fet de treballar en horari nocturn, el grau de responsabilitat de la teva tasca, la puntualitat, ...)  i la situació i resultats econòmics de l'empresa (la participació en els beneficis de l'empresa o en els seus ingressos).
  3. Les pagues extraordinàries: són proporcionals al temps treballat i n'has de rebre com a mínim dues: una al desembre i l'altra quan s'hagi pactat, tot i que la majoria d'empreses solen pagar-la al juny. Hi ha convenis col·lectius que estableixen més de dues pagues extraordinàries.
  4. Les percepcions no salarials excloses de cotització a la Seguretat Social: com per exemple les indemnitzacions per acomiadament o bé les dietes (de menjar, transport, allotjament, és a dir, el pagament de despeses que hem hagut de fer per poder dur a terme el nostre treball). Aquests diners no formen part del nostre salari i per tant no cotitzem per ells a la Seguretat Social.

El salari és un dret de la persona empleada i una obligació de l'empresa. En concret, l'empresa està obligada a:

  1. Pagar-te cada mes en el lloc i data prèviament establerts.
  2. Lliurar-te un full de salari, més conegut potser com a nòmina.
  3. Pagar-te com a mínim mensualment, tot i que et pot pagar també amb una periodicitat més curta, com per exemple setmanalment o diàriament.
  4. En cas de retard en el pagament, l'empresa t'ha de pagar els interessos corresponents.
  5. Avançar-te part del salari, sota unes determinades condicions.
    1.  

 

 

 

  


  1. Quin és el Salari Mínim Interprofessional vigent? És el mateix per a tothom o hi ha diferències en funció de l'edat?

    A l'estat espanyol, el Govern fixa cada any el salari mínim interprofessional (SMI), que és el sou mínim que tota persona té dret a cobrar per tal de poder satisfer les seves necessitats bàsiques. Aquest SMI es publica al BOE cap a finals d'any.

    Fes recerca a Internet, o bé consulta l'Oficina de Treball de la Generalitat,  per tal d'esbrinar:

    1. Quin és el salari mínim vigent per aquest any.
    2. Si el salari mínim interprofessional és igual per a tothom o si hi ha un SMI específic per als menors d'edat, donat que no tenen càrregues familiars.

    Anota les respostes al requadre inferior.

    CONSELL: Recorda que, en ser una resposta oberta, si no treballes en un entorn com ara Moodle et caldrà imprimir-la per a què no es perdi.


  2. Una vegada resolts tots els teus dubtes sobre el salari i el SMI, respon a aquest qüestionari fent clic damunt la imatge:

     exercici hot potatoes sobre el salari i la nòmina

    En acabar, assenyala el teu percentatge d'èxit. Ep! no s'hi val fer trampes!

    0-20% d'encerts 21-40% d'encerts 41-60% d'encerts 61-80% d'encerts. 80-100% d'encerts.