Llegeix sobre els diferents criteris de classificacions de les plantes.

 

1. CLASSIFICACIÓ DE LES PLANTES SEGONS LA TIJA.

Segons el tipus de tija, les plantes es divideixen en tres grups: herbes, arbustos i arbres.

·        Les herbes que tenen la tija prima i flexible. Són vegetals de mida peita i que viuen generalment menys d’un any. Tenen formes molt variades. Els gallarets, la dent de lleó i les margarides són herbes que podem trobar als jardins i al camp.

·        Els arbustos acostumen a ser més grans que les herbes, però tenen poca alçada. Tenen la tija dura i sembla que totes les branques parteixin del mateix punt de terra. Per això acostumen a tenir forma arrodonida. La ginesta, el romaní i l’avellaner són exemples d’arbustos.


Els arbres es caracteritzen per fet de tenir una tija, el tronc, dura i gruixuda. Poden arribar a fer uns quants metres d’alçada. A la part superior es divideix en branques, que porten fulles. El pi, l’alzina i el roure són alguns dels arbres dels nostres boscos.

A diferència de les herbes, els arbres i els arbustos poden viure molts anys.


 

2. CLASSIFICACIÓ DE LES PLANTES SEGONS L’ÚS.

Una altra manera de classificar les plantes és segons l’ús que en fem.

Les plantes ornamentals decoren casa nostra i els nostres jardins. Són els geranis o les palmeres.

Les plantes alimentàries, com el blat, el blat de moro o les fruites i verdures, es conreen perquè formen part de la nostra alimentació. Les plantes aromàtiques no es mengen directament, però donen sabor i olor als plats.

Algunes plantes que creixen de manera natural als camps i horts es consideren perjudicials per als conreus i s’han d’eliminar. Són les males herbes.


3. CLASSIFICACIÓ DE LES PLANTES AMB FLORS I SENSE FLORS.

LES PLANTES AMB FLORS.

La majoria de plantes tenen flors. A les plantes amb flors s’hi poden distingir les parts següents:

·        L’arrel.

·        La tija.

·        Les fulles.

·        Les flors.

Algunes plantes amb flors són el cirerer i el roser.

LES PLANTES SENSE FLORS.

Un grup molt nombrós de plantes no té flors.

A les plantes sense flors podem distingir les parts següents:

·        L’arrel.

·        La tija.

·        Les fulles.

Sovint és difícil veure aquestes diferents parts. Les plantes sense flors no es reprodueixen per llavors.

Algunes plantes sense flors, com les molses i les falgueres, són plantes verdes que creixen als boscos, en llocs humits i ombrívols. D’altres, com les algues, creixen dins l’aigua i poden viure al mar, als rius o als estanys; són plantes aquàtiques.

4. CLASSIFICACIÓ DE LES PLANTES SEGONS SIGUIN CONREADES O SILVESTRES.

LES PLANTES CONREADES.

Hi ha algunes plantes, com les tomaqueres i els arbres fruiters, que es desenvolupen perquè les persones les sembrem i les ajudem a créixer. En diem plantes conreades.

Moltes d’aquestes plantes conreades formen part de la nostra alimentació bàsica. Ens proporcionen fruites, com la pera o el préssec; hortalisses, com els tomàquets i l’enciam; cereals, com el blat i l’arròs; llegums, com les mongetes i les llenties, etc. La majoria dels aliments i moltes begudes són d’origen vegetal.

Altres plantes conreades les aprofitem per fer vestits, perquè ens proporcionen materials per fer teixits, com el cotó, el lli i el jute.

Altres, les conreem, senzillament, per la seva bellesa: les fem servir com a decoració perquè contribueixen a fer l’entorn més agradable a l’interior de les cases o als jardins.

LES PLANTES SILVESTRES.

Hi ha altres plantes, com les roselles i els roures, que creixen al camp sense que ningú en tingui cura ni les conreï. Són les plantes silvestres.

Algunes d’aquestes plantes silvestres tenen propietats curatives i han estat aprofitades amb fins medicinals, com la camamilla, el romaní i la farigola.

D’altres les utilitzem per elaborar perfums, com l’espígol.

I algunes altres, com el faig o l’alzina, ens proporcionen fusta.

 


Ara et toca a tu practicar amb la següent aplicació JClic: