inici | eines | MKInst

MKInst: generador d'instal·ladors de paquets Clic 3.0

La utilitat MKInst permet crear fàcilment programes executables que serviran per a instal·lar les vostres activitats Clic 3.0 en altres ordinadors, tal com ho fan els fitxers EXE, W02, W03, etc. que s'utilitzen en les pàgines d'activitats de la zonaClic.

El JClic ja incorpora el seu propi assistent d'instal·lació. No feu servir l'MKInst per a instal·lar projectes JClic!

El programa MKInst està disponible en cinc idiomes diferents:

Català:
mkinst.exe (123 Kb)
Espanyol:
mkinst.exe (123 Kb)
Euskara:
mkinst.exe (123 Kb)
Galego:
mkinst.exe (123 Kb)
English:
mkinst.exe (123 Kb)

Abans d'utilitzar l'MKInst es recomana llegir les següents instruccions:

Què és un instal·lador?

Un instal·lador és un programa que realitza tres funcions bàsiques:

  • Permet distribuir els diversos components de les activitats Clic (paquets PCC, fitxers WAV, MID, AVI, documentació DOC, PDF, HLP, icones...) en un únic fitxer executable, o en més d'un si aquest supera la capacitat d'un disquet (1,44 Mb).
  • Comprova que l'usuari que rep l'aplicació tingui correctament instal·lat el Clic.

  • S'encarrega de copiar els components del paquet d'activitats al disc dur de l'usuari i crea una icona per a posar-lo en marxa des de l'administrador de programes o el menú "Inici" del Windows.

Com es fa un instal·lador amb l'MKInst?

El primer pas és preparar el paquet d'activitats en una carpeta del vostre disc dur, i assegurar-se que només contingui els fitxers realment imprescindibles. Per fer neteja dels fitxers no utilitzats es recomana utilitzar la funció "copiar" de la utilitat ClicPac. També es recomana utilitzar sempre les imatges en format GIF, els fitxers de so en format WAV comprimit i compactar els paquets en format PCC. És molt important comprovar que els noms de tots els fitxers tinguin una extensió màxima de 8 lletres.

Opcionalment podeu crear una icona pròpia per al vostre paquet d'activitats utilitzant algun editor d'icones, com ara l'Image Editor. Deseu la icona a la mateixa carpeta on teniu el paquet d'activitats. Si no voleu fer una icona pròpia l'instal·lador farà servir la del Clic.

A continuació cal posar en marxa el programa MKInst i omplir el formulari amb les dades següents:

  • Títol del paquet d'activitats.
  • Nom de l'autor/a o els autors/es del paquet d'activitats, que es mostrarà a la pantalla durant el procés d'instal·lació.
  • Unitat i carpeta on teniu el paquet d'activitats. Tingueu en compte que l'instal·lador també copiarà les subcarpetes que pengin de la carpeta seleccionada, si és que n'hi ha alguna.
  • Fitxer PCC o PAC (millor PCC!) que actua com a paquet principal de la vostra aplicació. La icona que es crearà a l'ordinador de l'usuari apuntarà a aquest fitxer.
  • Una descripció, que serà el text que el Windows mostrarà sota la icona del vostre paquet d'activitats. Escriviu una expressió breu i entenedora, que no es pugui confondre amb altres paquets Clic que l'usuari pugui tenir instal·lats.

Opcionalment podeu introduir també aquests camps d'informació:

  • El nom del fitxer ICO, si n'heu creat algun per al vostre paquet d'activitats.
  • Les dades d'una icona addicional que apunti a algun document explicatiu o a un segon paquet d'activitats. La descripció d'aquesta segona icona ha de ser diferent a la de la icona principal.

Quan hagueu omplert les dades feu clic al botó Acceptar. El programa informarà del nombre de disquets (o fitxers) que ocuparà l'instal·lador. El fitxer principal tindrà el mateix nom que el paquet d'activitats però amb extensió exe, i si ocupa més d'1,44 Mb es crearan fitxers addicionals amb el mateix nom i extensió w02, w03... etc.

Per acabar feu clic al botó Crear els disquets d'instal·lació. Aquí teniu dues opcions: crear els fitxers directament a la unitat A: (utilitzeu disquets nous i formatats) o indicar al programa que ho faci en una carpeta del disc dur.

Es recomana comprovar el funcionament de l'instal·lador abans de distribuir-lo, tenint la precaució d'indicar un nom de carpeta diferent a la que conté l'original per evitar sobreescriure les dades.


 
Generalitat de Catalunya - Departament d'Educació Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya