inici | JClic | java

Instal·lació del motor Java

El JClic és una aplicació feta amb Java. El Java és una eina de desenvolupament que permet crear aplicacions que poden funcionar en diversos tipus d'ordinadors, sistemes operatius i navegadors. Per executar-les cal disposar d'un programari especial, anomenat màquina virtual Java. El JClic necessita una màquina virtual Java versió 1.5 o posterior.

A més de la màquina virtual, convé tenir instal·lats dos elements més: el sistema WebStart, que facilita la descàrrega, instal·lació i actualització de les aplicacions, i una extensió multimèdia que permeti visualitzar els vídeos i altres continguts especials de les aplicacions.

En aquesta pàgina trobareu informació per a instal·lar i configurar aquests components en:

Windows Windows
Mac OS X Mac OS X
Solaris Linux Linux / Solaris


 
 
Instal·lació en sistemes Windows

 

Abans de començar: Al Windows XP i 2000 només els usuaris amb perfil d'administrador poden instal·lar o actualitzar components del sistema. La majoria d'errors i problemes es donen quan la instal·lació s'intenta fer des d'una sessió iniciada per un usuari sense drets d'administració.

Per saber si ja teniu el Java instal·lat aneu a Inicia - Configuració - Tauler de control i busqueu-hi una icona semblant a aquesta:

Java Plug-in

 • Si hi és, obriu-la i comproveu la indicació de versió que apareix a la pestanya "Quant a" (About).
 • Si no hi és, o si és d'una versió anterior a la 1.5, us caldrà instal·lar el motor Java. Aneu a java.com i seguiu les instruccions que s'hi indiquen.

Descarregar el java

 • Sigui quina sigui la versió de Java que tingueu instal·lada, serà convenient afegir-li el complement Java Media Framework, que serveix per visualitzar els vídeos i altres elements multimèdia. Descarregueu i executeu aquest fitxer:

  customJMFinstal.exe (2.061 Kb)
 
 
Instal·lació en sistemes Mac OS X


Si teniu un Mac amb OS X, el vostre sistema ja compta de sèrie amb una màquina virtual Java, equipada amb tecnologia WebStart i amb el complement multimèdia QuickTime.

Només cal que verifiqueu que el sistema estigui al dia, executant la utilitat Actualització de programari que hi ha a les Preferències del sistema:

Acualització de programari

 

 
 
Instal·lació en sistemes Linux / Solaris


En sistemes Linux i Solaris cal comprovar quuatre coses:

 1. Que el vostre sistema tingui instal·lada una màquina virtual Java

  La majoria de distribucions incorporen el paquet openJDK de sèrie. Comproveu amb el vostre gestor de paquets que aquest component estigui instal·lat.

  També podeu anar a java.com i descarregar la darrera versió per a Linux. Si us plau, llegiu atentament les instruccions d'instal·lació.

 2. Que el complement WebStart estigui instal·lat

  Les versions més recents de Java el porten incorporat per defecte, però en alguns casos cal instal·lar-lo com a paquet opcional.
 3. Que el navegador reconegui el Java

  Amb Mozilla o Firefox, escriviu a la barra d'adreces about:plugins i observeu si a la llista hi apareix el Java. Si no hi és caldrà crear un enllaç tou des de la carpeta plugins del navegador cap a un fitxer localitzat a la carpeta plugins del Java. A les FAQ del projecte Firefox s'explica com fer-ho.
 4. Instal·lar el complement Java Media Framework

  Aquest complement és necessari per veure les activitats que fan servir vídeos i altres continguts multimèdia. El podeu descarregar des de la web de Sun:

  http://java.sun.com/products/java-media/jmf/2.1.1/download.html

  És important llegir atentament les instruccions d'instal·lació!
 
Generalitat de Catalunya - Departament d'Educació Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya