En aquest full es treballaran les relacions anafòriques que s'estableixen amb un pronom, un sinònim, un hipònim...i les el·líptiques.


  1. Marca amb una creueta les relacions anafòriques que s'estableixen amb el sintagma "un fill" (aquesta no la marquis). N'hi ha 15.
    En aquest exercici no marquis les elisions.
    Per esborrar la creueta, torna-hi a clicar a sobre:

    Per respondre aquesta pregunta heu de consultar el document 'Anàfora' del material addicional. Com a pauta heu de tenir present que, en aquest text en concret, heu de marcar:

    • Les repeticions del sintagma, en aquest cas un cop ja s'hagi definit.
    • Els pronoms personals forts que el substitueixen.
    • Els pronoms febles que el substitueixin.
    • Els determinants possessius. Has de marcar només 'seu', 'seva', no el SN ple, perquè part d'aquest SN no estableix una relació anafòrica amb 'Patufet'.
    • 'Es' de 'es va posar a cantar' és un pronom gramaticalitzat, no té antecedent, al verb: 'posar-se'. Aquest verb pronominal, aquí, té el sentit de començar una acció. (Veure document 'verbs pronominals').

     

  2. Assenyala amb una creu les relacions anafòriques el·líptiques que s'estableixen amb el sintagma "un fill". Posa-la davant del verb del que fan de subjecte elidit. N'hi ha 8:

    Consulteu del document 'Anàfora', l'aparatat 'Anàfora el·líptica'.

    Normalment, aquest subjecte el·líptic, el posaríem davant del verb, però hi alguns casos en què no ho fem, com en les frases interrogatives directes.

     

  3. Marca amb una creu les relacions anafòriques que s'estableixen amb el sintagma 'el botiguer'. Evidentment aquest SN no s'ha de marcar. N'hi ha 7:

    Per respondre aquesta pregunta pots consultar el document 'Anàfora' del material addicional. Com a pauta has de tenir present que, en aquest text en concret, has de marcar:

    • Les repeticions del sintagma.
    • Les relacions anafòriques basades en la substitució pronominal.
    • Les relacions anafòriques basades en una relació lèxica d'hiponímia, sinonímia, inversió...
    • Les anàfores el·líptiques. 
  4. Digues el tipus de relació lèxica que tenen els SN "el botiguer", "l'home" i "l'adroguer":

    Pots consultar del material addicional els documents "Procés de definitud" i "Semàntica"

    La relació anafòrica que s'estableix entre els SN "el botiguer", "l'home" i "l'adroguer" està basada en una relació lèxica de .
    "l'home" és de "el botiguer" i "l'adroguer" i
    "el botiguer" és de "l'adroguer";
    per tant, "el botiguer" és de "l'home"; i "l'adroguer" és de"el botiguer" i "l'home".