Logo de Quaderns Virtuals
|
Preguntes freqüents

CREACIÓ I EDICIÓ DE QUADERNS

GENERAL

PREGUNTES D'OMPLIR ESPAIS

PREGUNTES D'ARROSSEGAR

PREGUNTES D'ORDENACIÓ

MATERIAL ADDICIONAL

VISUALITZACIÓ DE QUADERNS VIRTUALS

REQUERIMENTS

PUBLICACIÓ DE QUADERNS

BIBLIOTECA

MOODLE

INTRANET DE CENTRE


WEB

CREACIÓ I EDICIÓ DE QUADERNS

GENERAL

Què s'ha de fer per ampliar l'espai inicial (5 MB) de l'editor?

Per ampliar l'espai inicial (5 MB) de l'editor, us heu de posar en contacte amb l'equip de Quaderns Virtuals mitjançant la bústia de correu electrònic: qv@xtec.cat.

No obstant, abans d'ampliar l'espai, comproveu que els vostres Quaderns estiguin tan optimitzats com us sigui possible. Optimitzeu totes les imatges perquè ocupin poc espai i el mateix si teniu algun àudio, algun vídeo o alguna animació en Flash.

Algunes recomanacions que podeu seguir:

  • Els formats d'imatge recomanats són el PNG, el GIF i el JPG. Ocupen poc i mantenen una bona qualitat. El programa recomanat per editar imatges és el Gimp (programari lliure).
  • El format d'àudio recomanat és el MP3. El programa que podeu utilitzar per editar àudios és l'Audacity (programari lliure).
  • El format de vídeo aconsellat és el RM (Real Media). Per comprimir els vostres vídeos, podeu utilitzar el Real Producer (hi ha un versió gratuïta al seu portal).



Què s'ha de fer per copiar i enganxar amb l'editor HTML que incorporen els Quaderns Virtuals?

Per copiar i enganxar amb l'editor HTML dels Quaderns Virtuals, s'ha d'utilitzar el mètode ràpid del teclat. Si intenteu fer servir les icones de retallar, copiar i/o enganxar del menú superior d'aquest editor, us apareixerà un error de seguretat que us impedeix fer l'acció. Per evitar aquest problema, feu servir les combinacions de tecles següents:

Ctrl + X per retallar
Ctrl + C per copiar
Ctrl + V per enganxar


Hi ha algun corrector ortogràfic dins l'editor?

Dins el navegador Firefox, hi ha una extensió que us permet instal·lar un corrector per a diferents idiomes, entre ells el català.

El podeu trobar a l'enllaç següent: https://addons.mozilla.org/firefox/dictionaries/?lang=ca



Què cal fer per comprimir un Quadern?

Cada Quadern creat amb l’editor es pot empaquetar en un fitxer comprimit en format ZIP, que contindrà el conjunt d’elements multimèdia (imatges, vídeo, àudios...) que fa servir el Quadern i un fitxer XML amb el contingut dels fulls i les preguntes i la forma d’avaluar-les.

Amb el procediment d’exportació, podreu desar o baixar un Quadern Virtual des del vostre espai virtual de treball fins al disc dur o espai local. Això us permetrà, per exemple, compartir els vostres quaderns amb qualsevol professor/a.

Per iniciar aquest procés, heu de clicar al botó representat per la icona del disquet, Exporta, a la dreta del Quadern que voleu exportar.

S’obrirà un quadre de diàleg on heu d’especificar la carpeta o directori de destinació on voleu desar el fitxer .zip, així com el nom d’aquest. Un cop ho hàgiu especificat, haureu de clicar al botó D’acord.


Què cal fer per esborrar la memòria cau?

Hi ha dos tipus de memòria que ens interessa esborrar per assegurar-nos que tot queda ben "net": la memòria cau del navegador i la memòria cau de la màquina virtual de Java.

Per esborrar la memòria cau del vostre navegador cal:

  • En el cas que utilitzeu el navegador Firefox, cliqueu sobre la pestanya Eines i aneu a l'opció Neteja la informació personal... Se us obrirà una finestra amb diferents opcions que poden ser seleccionades o deseleccionades. Activeu l'opció de memòria cau i premeu el botó Neteja la informació personal.


  • En el cas de fer servir el navegador Internet Explorer, aneu a l'opció Eines i cliqueu a Opcions d'Internet. Un cop oberta aquesta finestra, aneu a la pestanya d'opcions generals i cliqueu a Suprimeix els fitxers...


A més d'esborrar la memòria cau del navegador, també és recomanable esborrar també la memòria cau del motor de Java que fa servir Quaderns Virtuals per a les seves activitats. Per esborrar-la, heu d'anar al tauler de control i clicar a la icona de Java.

Un cop obert el menú, heu de buscar a la pestanya General l'apartat dels arxius temporals d'Internet i, finalment, clicar al botó Borrar archivos...

La ubicació d'aquestes opcions pot canviar depenent de la versió del navegador i del motor Java que tingueu instal·lats.


Per què tot i haver canviat una imatge continuo veient l'antiga?

Aquest és un problema relacionat amb la memòria cau que utilitza el vostre navegador d'Internet i el motor de Java. El que necessiteu és esborrar aquesta memòria. Trobareu indicacions de com fer-ho a aquesta pregunta més freqüent.


Es pot canviar el nom d'un Quadern?

No hi ha cap mecanisme automàtic per canviar el nom d'un Quadern un cop ja s'ha creat.

Ara bé, hi ha un petit truc que us permetrà canviar el nom del Quadern: el podeu exportar i, posteriorment, tornar-lo a importar de nou amb el nom desitjat.

Es poden crear carpetes per endreçar els Quaderns?

De moment, no es poden crear carpetes dins un Quadern Virtual. No obstant, s'està treballant per inserir en el futur aquesta funcionalitat.
Tot i així, se us recomana posar noms als Quaderns que siguin descriptius i fer servir prefixos en el cas que diferents Quaderns tractin d'un mateix tema. D'aquesta forma, els localitzareu més fàcilment dins l'editor, que els mostra ordenats alfabèticament.


Es poden importar/exportar preguntes o fulls entre Quaderns?

De moment, només es poden importar o exportar els Quaderns sencers i no les preguntes o els fulls separats. Tot i així, s'està treballant per afegir pròximament aquesta funcionalitat a l'editor de Quaderns Virtuals.


Es pot treballar sense connexió a Internet amb l'editor?

Doncs sí! Des de febrer de 2008 està disponible la versió portable de l'Editor de Quaderns que pot funcionar en local i, per tant, també en dispositius portàtils (com ara memòries USB i discs durs externs) sense haver de disposar ni d'usuari/ària XTEC ni de connexió a Internet per accedir-hi. Podeu baixar la darrera versió des de l'apartat Descàrregues de fitxers | qvportable del portal de LaFarga.cat. Un cop hagueu descarregat aquesta versió és important que reviseu el fitxer LLEGEIX-ME.txt que conté les instruccions de tot el programari necessari per instal·lar-la correctament.

PREGUNTES D'OMPLIR ESPAIS

Què s'ha de fer per escriure apòstrofs a la solució?

Per escriure un apòstrof a les respostes d'omplir espais, heu d'escriure, a l'apartat on editeu la resposta, una \ (contrabarra) entre l'apòstrof i la primera lletra. Exemple:

Si la resposta original és l'apòstrof, ho heu d'escriure així en l'editor de respostes: l\'apòstrof.

NOTA: Tot i així, l'alumne/a escriurà la resposta correcta tal com s'escriu, és a dir, l'apòstrof.


Si hi ha dues paraules iguals a la resposta, s'han de posar noms diferents a les variables?

Si us trobeu que en una mateixa resposta teniu dues paraules iguals, heu de diferenciar les variables de les respostes amb noms diferents, ja sigui numerant-les o amb el sistema que preferiu.

Exemple:

[paraula1], [paraula2], [paraula3] i així successivament amb totes les paraules iguals que vulgueu.

Recordeu la diferència que hi ha entre el nom de la variable i la solució: no obligatòriament han de coincidir totes dues. El nom només és orientatiu per facilitar-vos la feina a l'hora d'indicar les solucions correctes.


Com es fa per crear una pregunta oberta de més d'una línia?

Per definir les línies d'una resposta d'omplir espais oberta, heu de fixar-vos que, a la finestra d'editar les respostes, teniu una opció de mida anomenada Files. Si en aquesta casella poseu un número superior a 1, en lloc de tenir un camp de text d'una línia, disposareu de diferents línies on poder escriure.

Heu de tenir en compte, però, que, en aquest cas, la correcció de la pregunta difícilment es podrà fer de forma automàtica i, per tant, haureu de revisar les respostes manualment.


Com s'ajusta la mida dels camps de text per a les preguntes obertes?

Per definir l'amplada i l'alçada d'una resposta d'omplir espais oberta, heu de fixar-vos que, a la finestra d'editar les respostes, teniu unes opcions de mida anomenades Files i Columnes. En aquestes caselles, podeu posar el número de files i/o columnes que es desitgin per al camp de text. Lògicament, com més alts siguin els números, més gran serà el camp de text.

Heu de tenir en compte que les files afecten l'alçada del camp de text i les columnes, l'amplada.


PREGUNTES D'ARROSSEGAR

Quina mida ha de tenir la imatge de fons?

Les imatges no han de tenir cap mida concreta, simplement es tracta d'optimitzar aquesta mida tant com us sigui possible. És important tenir en compte quina aparença fareu servir al vostre Quadern, ja que, en gran mesura, aquesta us permetrà utilitzar unes imatges més grans o més petites.

No obstant, no es recomana fer servir imatges superiors a 500 píxels d'amplada en cap cas.

Per què quan he d'editar la posició dels objectes apareix buida la pantalla Objectes a arrossegar?

El problema pot ser degut a dos motius:

  • El Quadern té un o més fitxers amb noms que contenen caràcters especials (accents, símbols...). Per tant, per solucionar el problema, s'han de revisar tots els noms dels fitxers que té el Quadern i esborrar aquells que porten caràcters especials (com ara: cami?.gif). Un cop esborrats, ja es podran editar sense problemes la posició inicial i la solució.
  • Algun dels objectes conté un apòstrof al text. Perquè torni a funcionar el Quadern, el que s'ha de fer és posar una contrabarra (\) davant de l'apòstrof. Per exemple, si el text que s'ha d'arrossegar és "L'arbre", s'haurà d'escriure "L\'arbre".

PREGUNTES D'ORDENACIÓ

Com s'ajusta l'espai de les respostes (per evitar que es vegi massa espai en blanc)?

Per ajustar l'espai de les respostes a les preguntes d'ordenació, us heu de fixar que, a la finestra d'editar la resposta, hi ha unes caselles per modificar la mida, tant l'amplada com l'alçada. La unitat de longitud és el píxel i heu d'intentar que quedi l'espai ben ajustat a les respostes, ja siguin de text o d'imatges.

Ajustament incorrecte:

Ajustament correcte:


Per què es continua veient la mateixa imatge de fons tot i haver-la actualitzada?

Es tracta d'un problema relacionat amb la memòria cau del navegador i del motor Java. Reviseu aquesta resposta de la secció de Preguntes freqüents/Creació i edició d'un Quadern/General que explica com netejar aquestes dues memòries.


Es poden posar accents a les paraules o frases que s'han d'ordenar?

Sí que hi podeu posar accents i també apòstrofs. Lamentablement, el que no podeu fer és afegir codi HMTL i, per tant, no és possible posar cap subíndex ni superíndex.


Hi ha alguna forma d'introduir en una pregunta d'ordenació el mateix mot dues vegades?

De moment encara no és possible fer-ho. Ara bé, hi ha un petit truc per salvar el problema: afegir un número entre parèntesis, (1) per exemple, al costat de la paraula en qüestió per indicar a l'alumne/a que aquella paraula és la que ha de situar en primer lloc.


MATERIAL ADDICIONAL

Què cal fer per optimitzar la mida de les imatges?

És molt recomanable optimitzar la mida de tots els materials inclosos als Quaderns (imatges, àudios...) per reduir l'espai ocupat a l'editor i per agilitzar la càrrega dels Quaderns.

Els passos que heu de seguir per optimitzar la mida d'una imatge són:

  • Obriu la imatge amb el GIMP (si no el teniu, el podeu descarregar gratuïtament de Softcatalà)
  • Si es tracta d'una imatge de mides molt grans (superiors a 500 píxels d'amplada o alçada), el primer que heu de fer és reduir-ne les dimensions. Recordeu que recomanem no fer servir imatges superiors de 550 píxels d'amplada. Així doncs, aneu a l'opció Imatge | Escala la imatge i, mantenint la proporció, detalleu l'amplada a 550 píxels o el que us interessi (si manteniu la proporció, l'alçada es determinarà automàticament).
  • Un cop redimensionada, aneu a l'opció de Fitxer | Desa una còpia... de la part superior de la imatge.
  • Se us obrirà una finestra nova amb diferents opcions:
    • Nom: escolliu el nom que li voleu donar a l'arxiu final
    • Desa en una carpeta: escolliu la carpeta on voleu desar la imatge
    • Navega per altres carpetes: navegueu per altres carpetes on voleu desa la imatge
    • Selecciona tipus de fitxer (per extensió): escolliu el format d'arxiu amb què voleu desar la imatge

NOTA: Si, en posar el nom del fitxer, hi poseu també l'extensió que voleu, ja no caldrà seleccionar el tipus de fitxer posteriorment.

  • Un cop escollides les opcions anteriors, cliqueu a l'opció Desa.
  • Se us obrirà una finestra nova amb unes opcions per controlar la qualitat de la compressió de l'arxiu. Els paràmetres per defecte ja estan bé, però, si ho preferiu, podeu anar fent proves i quedar-vos amb l'arxiu que s'adapti millor a les vostres necessitats.


Com es pot enllaçar un vídeo de la videoteca de la XTEC?

Enllaçar un vídeo de la videoteca des d'un Quadern no és un procés gaire complicat: s'ha de crear un fitxer de text que contingui l'adreça d'aquest vídeo i, per tant, el primer que cal fer és esbrinar aquesta adreça (que no coincideix amb la que es veu a la barra de navegació del navegador web).

La manera més ràpida i senzilla per conèixer l'adreça d'un vídeo és utilitzant el navegador Mozilla Firefox. Per a tots aquells que no el tingueu instal·lat, encara us ho recomanem, ja que incorpora complements molt interessants. Un cop oberta la pàgina de la videoteca amb el vídeo que us interessa, aneu, dins el Firefox, al menú Eines/Informació de la pàgina. S'obrirà una finestra de diàleg nova amb diferents pestanyes a la part superior i us heu de situar a la que posa Mitjans. Aquí trobareu tota la informació referent a imatges, vídeos i àudios que conté la pàgina web que esteu veient. Arribats a aquest punt, es tracta de buscar, entre tots aquests fitxers multimèdia, l'adreça del vídeo, que serà un fitxer acabat en RPM (exemple: http://www.xtec.es/videoteca/real/tecnologia_5m5946.rpm). Un cop l'hagueu localitzat, seleccioneu-lo i copieu l'adreça (si feu clic amb el botó dret del ratolí sobre la selecció, us apareixerà l'opció de Copia).

El pas següent, un cop tingueu l'adreça del vídeo, és crear un fitxer de text que contingui únicament aquesta adreça que acabeu de trobar. Així doncs, obriu un editor de text, de l'estil del bloc de notes o el Kate, i enganxeu-hi l'adreça que anteriorment havíeu copiat. Deseu el fitxer amb el nom que vosaltres vulgueu i amb l'extensió .rpm corresponent al vídeo.

I ara ja només us queda pujar aquest fitxer que acabeu de crear al Quadern on voleu enllaçar el vídeo. Un cop importat, us apareixerà un fitxer de vídeo al vostre Quadern que podreu afegir com a material addicional a qualsevol full o pregunta.


Com es pot inserir una activitat JClic?

Per afegir un material addicional de tipus JClic, heu de tenir en compte que, prèviament, heu d'importar al vostre espai de treball de l'editor el fitxer que correspon a l'activitat JClic que voleu fer servir.

  • A la casella Material addicional, cliqueu a Afegeix.
  • Al menú Tipus, trieu JClic.
  • Al desplegable Fitxer, trieu el vostre fitxer importat.
  • Establiu les mides del JClic amb els camps de text Amplada i Alçada.
  • Cliqueu al botó Accepta.

En lloc d'incloure un fitxer, l'editor també permet incloure una adreça web mitjançant el camp Enllaç. D'aquesta forma, no cal importar cap fitxer JClic a l'espai de l'editor i, per tant, us estalvieu feina i espai. Per exemple, és una opció recomanable per afegir activitats JClic de la biblioteca de la zonaClic.


Com triar el format d'imatge (GIF, JPG, PNG...) més adient per a les imatges?

És molt recomanable optimitzar la mida de tots els materials inclosos als Quaderns (imatges, àudios...) per reduir l'espai ocupat a l'editor i per agilitzar la càrrega dels Quaderns. Un dels punts més importants a l'hora d'optimitzar la mida de les imatges és la selecció del tipus de fitxers. A continuació, trobareu algunes recomanacions que us ajudaran a reduir-la:

  • JPEG: Aquest format és recomanable per a imatges amb molts colors (més de 256, que són els que admeten els GIF), com ara les fotografies.
  • GIF: Format adequat per a imatges amb poca varietat de colors, com ara captures de pantalla. També és un format vàlid per a imatges amb transparències.
  • PNG: És l'evolució del GIF i accepta més colors. De totes formes, encara hi ha navegadors que no accepten les transparències fetes amb PNG. Per tant, aquest format és recomanable per a imatges sense transparències, com ara captures de pantalla.

Podeu fer servir el GIMP per convertir una imatge en un format més òptim:

  • Obriu la imatge amb el GIMP (si no el teniu, el podeu descarregar gratuïtament de Softcatalà).
  • Aneu a l'opció de Fitxer > Desa una còpia... de la part superior de la imatge.
  • Se us obrirà una finestra nova amb diferents opcions:
    • Nom: escolliu el nom que li voleu donar a l'arxiu final
    • Desa en una carpeta: escolliu la carpeta on voleu desar la imatge
    • Navega per altres carpetes: navegueu per altres carpetes on voleu desar la imatge
    • Selecciona tipus de fitxer (per extensió): escolliu el format d'arxiu amb què voleu desar la imatge

NOTA: Si, en posar el nom del fitxer, hi poseu també l'extensió que voleu, ja no caldrà seleccionar el tipus de fitxer posteriorment.

  • Un cop escollides les opcions anteriors, cliqueu a l'opció Desa.
  • Se us obrirà una finestra nova amb unes opcions per controlar la qualitat de la compressió de l'arxiu. Els paràmetres per defecte ja estan bé, però, si ho preferiu, podeu anar fent proves i quedar-vos amb l'arxiu que s'adapti millor a les vostres necessitats.


Com es pot optimitzar la mida dels fitxers d'àudio?

És molt recomanable optimitzar la mida de tots els materials inclosos als Quaderns (imatges, àudios...) per reduir l'espai ocupat a l'editor i per agilitzar la càrrega dels Quaderns.

En el cas dels àudios, és molt important utilitzar formats amb compressió de dades, com ara MP3 o OGG. Per tant, si teniu algun fitxer en format WAV, el podeu convertir a MP3 amb l'Audacity (que us podeu descarregar de SourceForge) seguint les instruccions següents:
  • Obriu l'arxiu WAV amb l'Audacity.
  • Aneu al menú Fitxer | Exporta com a MP3...
  • Se us obrirà una finestra nova per etiquetar l'arxiu MP3. Un cop etiquetat, premeu a D'acord.

Si us hi fixeu bé, el pes de l'arxiu MP3 és considerablement inferior al WAV i, a més, manté la qualitat.

Tanmateix, si el resultat de la compressió no us és satisfactori perquè encara ocupa massa espai, sempre podeu tornar a l'Audactiy i retocar alguns paràmetres, com ara la resolució dels bits (16, 24 o 32 bits) i els canals (mono o estèreo). Per fer-ho heu d'accedir al menú Edita, opció Preferències, anar a la pestanya Formats dels fitxers i a l'apartat Configuració dels paràmetres d'exportació a MP3 modificar la mida de la resolució dels bits: com més baix sigui aquest valor, menor serà la qualitat però també menor l'espai que ocuparà el fitxer resultant. Aneu fent proves modificant aquest valor i tornant a exportar com a MP3 fins a arribar a la compressió desitjada.


Què cal fer per extreure un fragment d'un àudio?

Els passos que cal seguir per extreure un fragment d'un àudio són els següents:

  • Obriu l'arxiu MP3 amb l'Audacity (que us podeu descarregar de SourceForge).
  • Seleccioneu el fragment d'àudio que voleu extreure. Per fer-ho, situeu-vos sobre l'àudio i, amb el botó esquerre del ratolí premut, seleccioneu el fragment. Veureu que la selecció canvia de color.
  • Aneu a Fitxer | Exporta la selecció com a MP3...
  • Se us obrirà una finestra nova per etiquetar l'arxiu MP3. Un cop etiquetat, premeu a D'acord.


Com es pot optimitzar la mida d'un vídeo en format Real Media (.rm)?

És molt recomanable optimitzar la mida de tots els materials inclosos als Quaderns (imatges, àudios...) per reduir l'espai ocupat a l'editor i per agilitzar la càrrega dels Quaderns.

Els passos que heu de seguir per optimitzar la mida d'un vídeo que estigui en format Real Media (.rm) són els següents:

  • Obriu el Real Producer Basic i definiu l'arxiu de vídeo d'entrada (Input). El Real Producer Basic us permetrà transformar els arxius més comuns de vídeo (MOV, WMV, AVI, MPG...) a RM.
  • Per defecte, heu de tenir seleccionada l'opció d'Input file (fitxer d'entrada). Si no la teniu, seleccioneu-la i cliqueu a Browser (navegador).
  • Un cop dins el navegador, busqueu el fitxer de vídeo que voleu transformar i cliqueu a Obre.
  • Ara ja podeu crear l'arxiu de vídeo RM si cliqueu al botó Encode de la part inferior dreta. Els paràmetres per crear aquest arxiu són els que ja vénen predefinits per defecte (256 kb ADSL).
El fitxer RM que us retornarà ja el podeu incorporar a Quaderns Virtuals. De totes formes, els més agosarats podeu modificar, si s'escau, les propietats de sortida del fitxer:
  • Si voleu definir les propietats de l'arxiu de sortida (Output), cliqueu a Audiences: us apareixerà una finestra amb una gran quantitat d'opcions preestablertes que no podreu modificar plenament (a la versió de pagament si), però que ja us servirà per tenir un major control sobre el resultat final.
  • A la finestra que se us ha obert, hi ha dos quadres: el de l'esquerra, amb totes les opcions disponibles, i el de la dreta, que és on s'ha de posar l'opció que escolliu mitjançant la fletxa que separa un quadre de l'altre. Les opcions que Quaderns Virtuals recomana són:

      • 256 kb DSL or Cable (Per defecte)
      • 512 kb DSL or Cable


Com es pot crear un enllaç a un document?

Per afegir un document i enllaçar-lo a dins del Quadern, heu de tenir en compte que, prèviament, heu d'importar al vostre espai de treball de l'editor el document que voleu fer servir. Aquest document, un cop pujat, us apareixerà a l'apartat Altres.

  • Cliqueu amb el botó dret a sobre del nom del document que acabeu de pujar i seleccioneu Copia la ubicació de l'enllaç.

  • A la casella Material addicional, cliqueu a Afegeix.
  • Al menú Tipus, trieu HTML. Enganxeu al camp de text l'enllaç del document que heu copiat al primer pas. Seleccioneu aquest text que acabeu d'enganxar i afegiu un enllaç.

  • Podeu afegir més text si voleu. Un cop hagueu acabat, cliqueu al botó Accepta.

VISUALITZACIÓ DE QUADERNS VIRTUALS

REQUERIMENTS

Per què es queda com penjat el Quadern quan li dono a corregir?

El problema, possiblement, és degut a un d'aquests motius:

  • L'ordinador no tenen la màquina virtual de Java instal·lada. A la zonaClic trobareu les instruccions per instal·lar-la i configurar-la correctament.
  • Quan heu carregat el Quadern us aparegut una finestra demanant-vos permís per instal·lar i executar una miniaplicació firmada per Quaderns Virtuals (similar a la que trobareu aquí sota). Cal clicar sobre Sempre (Siempre o Always, depenent de l'idioma que tingui configurat l'ordinador per defecte) per solucionar el problema i que no torni a aparèixer mai més aquesta pantalla en carregar un Quadern.

La web dels Quaderns Virtuals conté un apartat amb els requeriments per accedir a les aplicacions dels Quaderns Virtuals: http://clic.xtec.cat/qv_web/ca/qv_req.htm

Per què quan s'obre un Quadern hi ha preguntes que no es carreguen bé i mostren un quadrat amb una X a la part superior esquerra?

Possiblement, us falta instal·lar la màquina virtual de Java. A la zonaClic trobareu les instruccions per instal·lar-la i configurar-la correctament.

La web dels Quaderns Virtuals conté un apartat amb els requeriments per accedir a les aplicacions dels Quaderns Virtuals: http://clic.xtec.cat/qv_web/ca/qv_req.htm


Per què quan s'obre un Quadern les animacions en Flash no es carreguen bé?

Possiblement, us falta instal·lar el Flash Player. A la web d'Adobe, trobareu les instruccions per descarregar-lo i instal·lar-lo correctament.

La web dels Quaderns Virtuals conté un apartat amb els requeriments per accedir a les aplicacions dels Quaderns Virtuals: http://clic.xtec.cat/qv_web/ca/qv_req.htm


Per què quan s'obre un Quadern els vídeos i els àudios no es carreguen bé?

Possiblement, us falta instal·lar un reproductor multimèdia que us permeti escoltar i visualitzar correctament els vídeos i els àudios. Es recomana el Real Player o el Quicktime, que es poden baixar gratuïtament de les webs respectives.

La web dels Quaderns Virtuals conté un apartat amb els requeriments per accedir a les aplicacions dels Quaderns Virtuals: http://clic.xtec.cat/qv_web/ca/qv_req.htm

 

PUBLICACIÓ DE QUADERNS

BIBLIOTECA

Què s'ha de fer per enviar un Quadern a la biblioteca?

Per incloure a la biblioteca un Quadern Virtual que hàgiu creat, podeu enviar-lo comprimit a: qv@xtec.cat. Juntament amb el Quadern, feu-nos arribar les dades següents:

  • Títol del Quadern
  • Nivell educatiu i àrea (o àrees) als quals va adreçat
  • Nom dels autors, adreça de correu electrònic, centre educatiu i localitat
  • Una descripció breu del contingut, per incloure-la a la pàgina web
  • L'aparença que s'ha de fer servir per visualitzar el Quadern (en el cas d'omissió, serà l'estàndard)
  • Les condicions d'ús que voleu donar al vostre treball. L'opció recomanada és la llicència Creative Commons del tipus Reconeixement - No Comercial - Compartir Igual, que es proposa com a estàndard per a tots els Quaderns

L'editor de Quaderns Virtuals permet a un usuari/ària empaquetar cadascun dels seus Quaderns en un fitxer ZIP clicant sobre la icona del disquet a la pantalla inicial de l'editor.

Si el fitxer ZIP ocupa més de 10MB podeu enviar l'enllaç del Quadern enlloc d'enviar l'arxiu adjunt.


Quin ús es pot fer dels Quaderns de la biblioteca?

L'opció recomanada és la llicència Creative Commons del tipus Reconeixement - No Comercial - Compartir Igual, que es proposa com a estàndard per a tots els Quaderns.

El projecte Creative Commons promou la difusió de tot tipus de creacions (escrits, música, audiovisuals, interactius, materials educatius...) sota un conjunt de models de llicències que en permetin l'ús, la reproducció i la transmissió, i que també garanteixin uns determinats drets als autors (reconeixement d'autoria, integritat de l'obra...).

Per tant, l'ús que es pot fer de cada Quadern depèn del tipus de llicència que tingui. Per consultar la llicència d'un Quadern, heu d'accedir a la seva fitxa.

Per obtenir més informació del projecte Creative Commons, podeu visitar:


Com es pot enllaçar un Quadern de la biblioteca?

Per enllaçar un Quadern de la biblioteca, heu d'accedir al Quadern en qüestió. A la fitxa del Quadern, heu de localitzar la versió del Quadern que us interessa (hi ha Quaderns que tenen més d'una versió) i copiar l'adreça que es facilita a la part inferior de la pantalla, just a sota de les opcions de visualització i de descàrrega del Quadern.

En el cas de la imatge anterior, el Quadern es pot enllaçar mitjançant l'adreça: http://clic.xtec.cat/quaderns/biblioteca/electrostatica/ca.


MOODLE

D'on puc descarregar el mòdul de Quaderns Virtuals per al Moodle?

Podeu descarregar el mòdul de Quaderns Virtuals per a la plataforma Moodle des de la web Github.

La versió actual d'aquest mòdul és la 2.0.0beta i incorpora novetats importants respecte a la 1.1.1 que hi havia fins ara. Els avantatges principals són que, per una banda, està totalment desvinculada del servidor de Quaderns Virtuals (això vol dir que les respostes dels alumnes es desen directament a la base de dades de Moodle) i, per altra banda, funciona amb les versions 1.6, 1.7 i 1.8 de Moodle.


Tinc problemes amb aquest mòdul. On els he de fer arribar?

Per fer arribar qualsevol dubte o problema sobre aquest mòdul dins l'entorn d'Àgora-Moodle, adreceu-vos al fòrum del projecte.

Una altra manera de posar-vos en contacte amb nosaltres és a través de la bústia: qv@xtec.cat.


Com s'ha de fer per afegir un Quadern a un curs del Moodle?

Per incorporar un o més Quaderns a un curs, cal:

  • Activar l'edició del curs clicant al botó Activa edició de la part superior dreta de la pàgina.
  • Escollir el punt on voleu inserir el Quadern: a la part comuna del curs, o bé a la setmana o tema corresponent.
  • Anar a la llista Afegeix una activitat, desplegar-la i seleccionar Quadern Virtual. Si no apareix aquesta categoria a la llista, heu d'instal·lar el mòdul de Quaderns Virtuals per al Moodle.

  • Omplir el formulari d'edició i configuració del Quadern Virtual:



    Per obtenir més informació sobre com l'Enllaç que heu d'incloure podeu clicar sobre el botó amb l'interrogant que apareix al costat d'aquest camp de text. S'obrirà una finestra nova amb l'explicació de les diferents possibilitats que teniu per afegir un QV.
  • Clicar al botó Desa els canvis per crear el Quadern un cop estiguin configurats els paràmetres anteriors.

Què cal fer per instal·lar el mòdul de QV per al Moodle?

Els passos que cal seguir per instal·lar el mòdul de Quaderns Virtuals són els següents:

  1. Anar a l'apartat de descàrregues de fitxers del portal de GitHub i descarregar l'última versió del mòdul.
  2. Descomprimir el fitxer .zip descarregat al disc dur de l'ordinador.
  3. Copiar el contingut d'aquest .zip dins el directori mod del Moodle.
  4. Accedir a l'espai d'administració del Moodle amb un usuari administrador i clicar sobre el botó Notificacions que es troba al bloc Administració del lloc. Serà en aquest moment quan el Moodle detectarà el mòdul, l'instal·larà i el configurarà. Si tot va bé, al final d'aquesta instal·lació automàtica, apareixerà el missatge següent: "S'han configurat correctament les taules qv".

INTRANET DE CENTRE

On puc descarregar el mòdul de Quaderns Virtuals per a la intranet de centre?

Podeu descarregar el mòdul IWqv per a la intranet del centre des de l'enllaç https://github.com/intraweb-modules13/IWqv.


Tinc problemes amb aquest mòdul. On els he de fer arribar?

Per fer arribar qualsevol dubte o problema sobre aquest mòdul, adreceu-vos al fòrum del projecte Intraweb.

Una altra manera de posar-vos en contacte amb nosaltres és a través de la bústia: qv@xtec.cat.


Com s'ha de fer per inserir un Quadern a la intranet?

Des de la intranet, és possible accedir als Quaderns que hi ha a la biblioteca de QV i fer l'assignació i el seguiment a un grup o subgrup de persones que estiguin donades d'alta a la plataforma.

Un cop hagueu instal·lat correctament el mòdul i us identifiqueu a la intranet amb el vostre nom d'usuari/ària i la vostra contrasenya, podreu accedir als Quaderns Virtuals que tingueu assignats i que hagueu assignat des del bloc Menú / Quaderns Virtuals i també des del bloc Quaderns Virtuals.

Accés als Quaderns des del bloc Menú:

Accés als Quaderns des del bloc Quaderns Virtuals:

Des de l'enllaç anomenat Detalls, accedireu a una fitxa amb informació sobre tots els Quaderns que heu assignat a altres persones.

Si voleu assignar Quaderns a altres persones, en entrar al mòdul, veureu un enllaç anomenat Assigna Quaderns. En fer clic sobre aquest enllaç, s'obre una llista amb els Quaderns disponibles a la intranet. Aquests Quaderns són els mateixos que hi ha a la biblioteca de Quaderns. Com que les dades dels Quaderns de la biblioteca s'emmagatzemen a les taules de la intranet, cal fer una actualització regular d'aquestes taules, si es vol tenir accés des de la intranet a tots els Quaderns disponibles. Per a cadascun d'aquests Quaderns, apareix informació específica (àrea, nivell, descripció...) i dos enllaços: l'enllaç anomenat Prova'm i l'enllaç anomenat Assigna'm. Des de l'enllaç Prova'm, és possible entrar a dins de les activitats del Quadern i provar-ne el funcionament per veure si s'adapta als vostres objectius. Si les activitats del Quadern us semblen adequades, les podeu assignar a altres persones per mitjà de l'enllaç Assigna'm.


WEB

Com es pot crear una pàgina web que contingui un Quadern?

La creació de pàgines web que continguin Quaderns Virtuals es pot fer mitjançant diferents procediments, segons el contingut de la pàgina que vulgueu construir i els vostres coneixements d'edició web.

Com l’Editor de Quaderns Virtuals és una eina que funciona en línia, és a dir, que només permet l'accés mitjançant Internet, els Quaderns que creeu amb aquesta eina seran accessibles des d’una adreça pública d’Internet. És per aquest motiu que la publicació d'un Quadern com a pàgina web és automàtica. Podeu consultar la seva adreça a la primera pàgina d'edició d'un Quadern (de l’estil http://clic.xtec.cat/qv_viewer/quaderns/nomusuari/nomquadern/).


Es pot treballar en local (sense connexió a Internet) amb els Quaderns?

Doncs sí! Des de l'inici del curs 2007/2008 sí que es possible descarregar els Quaderns i visualitzar-los sense connexió a Internet. Per fer-ho cal descomprimir el fitxer .qv.zip del Quadern i obrir el fitxer index.htm que trobareu al directori html.