inici | eines | utilitats

Programes i utilitats

Des d'aquesta pàgina podeu descarregar alguns programes freeware i shareware que creiem que poden resultar interessants per a crear activitats Clic i JClic: editors gràfics, d'àudio digital, de vídeo, MIDI, etc. Alguns dels programes estan ja descatalogats i resulten difícils de trobar.

Gràfics

Música i àudio digital

Vídeo

Altres


 
 
PaintShop Pro shareware
Jasc Inc.

Dues versions shareware antigues, ja descatalogades, d'aquest editor gràfic per a Windows. Permet crear, importar i exportar gràfics en la majoría de formats.

Al web de Jasc Inc. hi trobareu versions comercials més recents del mateix producte.

Versió 4.12 per a Windows 95/98:
setup.exe (1415 Kb)
setup.w02 (1420 Kb)
setup.w03 (137 Kb)
Versió 3.11 per a Windows 3.X:
setup.exe (1180 Kb)
setup.w02 (707 Kb)
 
 
Jasc BatchMaster Jasc Inc.

Permet aplicar modificacions a conjunts de fitxers gràfics sense haver de carregar-los un per un: augmentar o disminuir el nombre de colors, aplicar filtres i deformacions, canviar el format...

Versió 1.00 per a Windows 95/98:
setup.exe (1420 Kb)
setup.w02 (532 Kb)

 
 
WordSearch Steven D. Stern

Programa per a generar sopes de lletres. Introduïu les paraules que voleu que hi apareguin i us crearà les diferents combinacions possibles. Podeu ajustar el nombre de caselles, si voleu paraules en diagonal o a l'inrevés. Un cop creades les sopes de lletres, les podeu imprimir i passar-les al Clic o al JClic.

wordsrch.zip (119 Kb)

 
 
Music 4.30 Francesc Busquets

És un editor musical d'ús molt senzill, que us permetrà crear fitxers MIDI per incorporar-los a les vostres activitats. És una aplicació MS-DOS bastant antiga (la primera versió és del 1987), que s'ha anat actualitzant per permetre l'ús de targetes de so i MIDI. No fa servir el ratolí: només el teclat. Prement F1 veureu una pantalla d'ajuda on s'explica què fa cada tecla.

Músic 4.30

 
 
AVI Constructor
Michael Caracena

Programa shareware que serveix per crear fitxers AVI (Video for Windows) a partir d'imatges independents. És útil per a crear petites animacions que poden incloure's en les activitats Clic.

Versió 1.7 per a Windows 95/98:
avic1732.zip (563 Kb)

Versió 1.7 per a Windows 3.X.
avic1716.zip (566 Kb)

 
 
Video for Windows 1.1e Microsoft

Algunes activitats Clic utilitzen animacions de vídeo digital. Per visualitzar-les correctament en Windows 3.x cal instal·lar aquestes extensions de Microsoft. Els usuaris de Windows 95-98 no necessiten instal·lar-les ja que venen incorporades en el sistema.

vfw1_1e.zip (1.357 Kb)

 
 
Tisores Francesc Busquets

Us heu trobat mai que després de compactar un fitxer PCC ocupa més del que cap en un disquet i no hi ha manera de treure'l de l'ordinador on treballeu? Aquesta utilitat serveix per a tallar un fitxer gran en trossos petits, per tal de poder-los copiar en disquets o enviar-los per e-mail quan el destinatari té limitada la capacitat de la seva bústia. Serveix per a qualsevol tipus de fitxer (PCCs, EXEs, WAVs...) i el seu funcionament és molt senzill: seleccioneu el fitxer que voleu tallar a trossos, indiqueu la mida i el programa generará un seguit de fitxers amb extensió 001, 002, 003... També genera un fitxer BAT que serveix per tornar a enganxar les peces quan hagueu de reconstruir el fitxer original. Un cop enganxades les peces ja es poden esborrar tots els trossos (001, 002...) i també el fitxer BAT.

tisores.exe (9 Kb)

 
 
CoolEdit '96 Syntrillium

Editor de so digital molt potent, amb funcions d'enregistrament, filtres, reducció de soroll, distorsions, ecos...

La versió shareware per a Windows només permet utilitzar dos grups de funcions cada vegada que engega. Us recomanem escollir la primera (Save, external clipboard...) i la cinquena (Amplify, envelope, channel mixer and normalize).

Una funció molt pràctica del CoolEdit és amplificar uniformement el volum d'un fitxer de so digital per tal que s'escolti a un nivell òptim. Aquesta funció s'anomena Normalize, i es troba dins del menú Transform-Amplitude.

El CoolEdit serveix també per a enregistrar els fitxers de so en format WAV comprimit. Per desar un fitxer en aquest format heu de fer File - Save as, seleccionar el tipus de fitxers ACM Waveform (WAV), clicar a Options i buscar el format MPEG Layer - 3.

c96setup.exe (2.011 Kb)

 
 
Audacity
Programari lliure sota llicència GPL

L'Audacity és un editor d'àudio digital multipistes, amb funcions d'enregistrament, reproducció, importació i exportació a diversos formats, efectes VST i analitzador de freqüències. És multiplataforma, amb versions per a Windows, Linux i Mac OS X.

Audacity

 
 
Image editor Microsoft

Aquest programa permet crear fitxers ICO que es poden utilitzar com a icones per als vostres paquets d'activitats Clic 3.0 en els instal·ladors creats amb la utilitat MKInst. Les icones s'han de crear en format EGA/VGA i tenen sempre una dimensió de 32 x 32 i 16 colors.

Quan dibuixeu una icona tingueu en compte que els punts pintats amb el color "screen" seran transparents (s'hi veurà el color que l'usuari tingui seleccionat per al fons de la pantalla) i els que tinguin el color "inverse" es veuran amb un color invers al de la pantalla de l'usuari.

imagedit.exe (86 Kb)

 
 
EmuClic Antonio Sacco

Programa totalment gratuït que ja va per la versió 1.6 i que serveix per emular el clic del ratolí a partir de bufar o fer qualsevol so sobre el micròfon de l'ordinador o bé pressionar un pulsador.

Al web d'Antonio Sacco trobareu més informació sobre el programa.

emuclic16_inst.exe (2.353 Kb)

 
Generalitat de Catalunya - Departament d'Educació Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya